Idén először osztották ki Európában az Év Minibusza díjat, amelyet az IVECO DAILY Tourys nyert el. Történelmet ír ezzel az IVECO, miközben a rangos elismerések gyűjtésével tovább öregbíti a márka hírnevét.

Hosszú évekre visszatekintő hagyománya van már az Év Autóbusza díjnak, amelyet az európai haszonjármű-magazinok szakújságíróiból álló zsűri ítél oda felváltva a legjobbnak tartott városi, illetve távolsági autóbusznak. Annyira erősödik azonban a kisebb méretkategóriájú autóbuszok piaca, hogy mostantól a legjobb minibuszt is értékelik. A 2017-es Év Minibusza díjat mindjárt az IVECO kapta. A Minibus Euro Test rendezvényen a magazinok 18 képviselője három napon át tesztelte a jelenleg elérhető és a piacon legjelentősebbnek számító hét minibuszt, és ennek eredményeként érdemelte ki a legjobbnak járó díjat az IVECO DAILY Tourys. A teszt közúton zajlott, változatos körülmények között, beleértve az autópályán, valamint keskeny másodrangú utakon és hegyvidéki szerpentineken teljesített szakaszokat is.

Az IVECO BUS képviselői Madridban vették át a DAILY Tourys 2017-es Év Minibusza díját

 

A zsűri elnöke kiemelte a DAILY Tourys magas szintű minőségét és kényelmét, amelyek döntő szerepet játszottak az IVECO győzelmében. Kétségtelenül jelentősen fokozza az utazási komfortot a hátsó légrugózás, csakúgy, mint a hárompontos biztonsági övvel ellátott Kiel Touristic utasülések. Ezek a nagy turistabuszokon szokott módon, dobogóra építve is rendelhetők, a maximális 19 üléses kialakítás helyett akár nagyobb lábteret engedő, 16 üléses kivitelben is. Ezenkívül egyéni légkondicionáló-szabályozás, LED-es belső világítás, USB-csatlakozók, LCD-monitorok és az új IVECO multimédia-rendszer fokozhatja az utasok kényelmét. Méltatták még a kategóriájában legnagyobb, 2,5 köbméteres, jól variálható és könnyen rakodható csomagteret, valamint az erős, 180 lóerős, háromliteres dízelmotort, amelyhez a zsűri elnöke szerint a kategória legjobb sebességváltója csatlakozik – ez a nyolcfokozatú Hi-Matic automatikus váltó. Emellett szintén a vezető dolgát könnyíti a Telma retarder.

Többféle kivitelben kínál minibuszokat az IVECO

 

A kiváló dízelmotor helyett azonban földgázüzemű, sőt, akár villanymotoros DAILY minibusz is szerepel az IVECO palettáján. A zsűri számára ugyancsak előnyként jelentkezett, hogy a két év kilométer-korlátozás nélküli garanciával kínált DAILY Tourys teljes egészében IVECO fejlesztésű és gyártású típus. Ennek köszönhetően fenntartása és szervizelése olcsó és egyszerű, a márka 667 európai szervizének bármelyikében. Mindemellett az ENSZ-EGB 66.02. előírásnak megfelelő borulásbiztonságot, a számos egyéb biztonsági rendszert és a rugalmasan a különféle felhasználási területekre szabható kialakítást is fontos kiemelni. A Tourys turistakivitel mellett ugyanis iskolabusz, valamint kisforgalmú helyközi viszonylatokra optimalizált, növelt befogadóképességű változatban is gyárt minibuszt az IVECO.

 

Tovább emeli a most odaítélt díj értékét, hogy 2016-ban a nagy turistabuszok között is az IVECO bizonyult a legjobbnak, hiszen a MAGELYS nyerte a 2016-os Év Autóbusza díjat. Mindezek alátámasztják, hogy mérettől függetlenül, a kis és nagy méretű buszok között egyaránt az IVECO rendelkezik jelenleg a legjobb kínálattal. Sőt, nemcsak a buszok mezőnyében piacvezető a márka, hiszen a 2016-os Év Tehergépkocsija díjat is az IVECO nyerte az EUROCARGO típussal. Emellett pedig a 2016-os győzelem a Dakar-ralin szintén az IVECO teherszállító haszonjárműveinek kiválóságát támasztja alá. Ráadásul ezen a területen sem csak a nagyok között nyerő a márka, ugyanis a DAILY jóvoltából szintén az IVECO polcán díszeleg a 2015-ös Év Kishaszonjárműve díj, valamint a STRALIS is kiérdemelte a 2013-as Év Tehergépkocsija díjat. Van tehát okunk a büszkeségre.