Lehetőségek tárházát kínálja az IVECO a városi és elővárosi áruterítéshez igazán korszerű és környezetkímélő járművet keresők számára. Ráadásul immár DAILY Blue Power névvel és egyedi stílusjegyekkel szerepelnek ezek a modellek az IVECO palettáján.

Mindenki tudja, mennyire más „élmény” városban és az agglomerációban autózni, mint országúton vagy autópályán. Leginkább persze azok értékelik a zsúfolt, szűk utcákkal tarkított városi és elővárosi forgalomban is kényelmes járműveket, akik munkájukból adódóan napi szinten ülnek a volán mögé. Márpedig manapság, amikor például egyre több internetes áruház nyílik, folyamatosan nő az ezekben vásárolt árut házhoz szállító furgonok száma is útjainkon. Korántsem mindegy tehát, milyen járművekkel zajlik az áruterítés. Ezért is tesz meg az IVECO mindent annak érdekében, hogy a városok levegője a növekedő járműállomány ellenére tisztábbá váljon, és a sofőrök is jobb munkakörülmények között dolgozhassanak. Mindezek jegyében mutatta be a márka a kék kiegészítőiről kívülről is felismerhető DAILY Blue Power családot, amely elnyerte a rangos 2018-as Év Kishaszonjárműve nemzetközi díjat.

 

Kék keréktárcsáikról és hűtőmaszkjukról ismerhetők fel a DAILY legtisztább, Blue Power családjának tagjai

 

Természetesen továbbra is a piac legszélesebb választékát kínáló tagjaként folytatja pályafutását az IVECO DAILY, a hajtásmódok tekintetében mindenképpen. Hiszen egyedülálló módon a DAILY Blue Power család tagjai gáz- vagy dízelüzemű motorral és elektromos hajtással is elérhetők. És ez még csak a kezdet. A DAILY Hi-Matic Natural Power ugyanis kategóriája első sűrített földgázzal üzemelő (CNG) modellje, amelyet nyolcfokozatú automatikus sebességváltóval látnak el. Ez tehát azt jelenti, hogy a kényelmet nem kell feláldozni a környezetvédelem oltárán. Hiszen úgy is fáradtságmentesen végezhető a napi munka egy „kétpedálos” DAILY segítségével, hogy közben a gázüzem előnyei is élvezhetők.

 

Ha biometánt használnak tüzelőanyagként, akkor a szén-dioxid-lábnyom 95 százalékkal csökkenthető

 

Az IVECO kifejezetten haszonjárművekhez tervezett, háromliteres F1C gázmotorja 136 lóerős, míg 350 newtonméter legnagyobb forgatónyomatéka kategóriája legjobbja. Ennek köszönhetően kompromisszummentes használatot tesz lehetővé, a személyautókból származó gázmotoroknál strapabíróbb kivitelben. No, és persze a hasonló paraméterű, és az előírásoknak megfelelő dízel társánál 76 százalékkal kevesebb kormot és 12 százalékkal kevesebb nitrogénoxidot juttat a levegőbe. Szén-dioxidból is három százalékkal kevesebbet ereget a levegőbe a dízelhez képest, illetve automatikus sebességváltóval már öt százalék a különbség a gázüzemű változat javára. Hacsak nem biometánt tankolnak a CNG modellbe, mert akkor 95 százalékkal csökken a kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

 

Kifejezetten haszonjárművekhez fejlesztette az IVECO a gázüzemű F1C motort

 

Az automatikus sebességváltó előnye az üzemanyag-fogyasztásban is megmutatkozik, hiszen a manuális váltósnál 2,5 százalékkal gazdaságosabb a DAILY Hi-Matic. Dízel társához képest pedig összességében akár 35 százalékos megtakarítás is elérhető az üzemanyag-költség terén a gázüzemű DAILY modellel. Mindemellett a CNG-motoros változat jóval csendesebb is a dízelnél. Az automatikus váltóhoz pedig szintén jár a Business Up alkalmazás, amely modern kocsikísérőként segíti a vezetőt.

A gázüzemű motorok fejlesztése terén igazi úttörőnek számító IVECO immár húsz éve gyűjti tapasztalatait ezen a területen. A DAILY Hi-Matic Natural Power erőforrása pedig mindezen tudást magában hordozza, és a korszerű automatikus váltóval párosítva a városi áruszállítás egyik legjobb alternatíváját nyújtja.

 

Százszázalékosan újrahasznosíthatók az elektromos DAILY akkumulátorai

 

A másik az elektromos hajtással ellátott DAILY Electric, amely a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is garantáltan megfelel. Az IVECO DAILY Electric az elektromos hajtás minden előnyét kínálja, sőt, még többet is. Akkumulátorai ugyanis immár teljes egészében újrahasznosíthatók, így nem csupán a jármű használata környezetkímélő. Szinte az időjárási viszonyoktól függetlenül nyújt 200 kilométeres hatótávolságot, ami bőven elegendő a napi városi fuvarokhoz. Ha mégsem, akkor akár két óra alatt újratölthetők az akkumulátorok, amelyek a jármű terhelhetőséget is alig mérséklik. Kategóriájában az IVECO DAILY Electric kínálata a leggazdagabb, akár 5,0 tonna össztömegig. A hozzá tartozó alkalmazás segítségével pedig folyamatosan nyomon követhető nemcsak az akkumulátor, hanem a jármű állapota, sőt, pozíciója is.

 

Az RDE Ready dízelmotor megfelel az Euro 6d szabványnak

 

A továbbra is dízelmotort választók szintén tisztábban közlekedhetnek, mint eddig, méghozzá a DAILY Euro 6 RDE Ready jóvoltából. A független Holland Alkalmazott Tudományok Kutatóintézete is vizsgálta a legújabb dízel DAILY modellt, olyan új mérési módszerekkel, amelyek jobban közelítik a valós körülményeket. Megállapították, hogy az IVECO DAILY Euro 6 RDE Ready már most megfelel a 2020-tól életbe lépő, szigorúbb, valós menetkörülmények között mért határértékeknek is. Mindez az újdonság kedvező üzemanyag-fogyasztásában is megmutatkozik. A gazdaságosságot célzó Michelin Agilis+ abroncsok és a szintén alapáras stop-start rendszer jóvoltából valós városi körülmények között is hét százalékkal fogyaszt kevesebbet az IVECO DAILY Euro 6 RDE Ready, mint hagyományos társa. Mindezek ismeretében látható, hogy az IVECO DAILY Blue Power család bármely modelljét választó üzemeltető számára, üzemanyagtól függetlenül, valóban csakis döntés kérdése, hogy milyen módon óvja környezetét és pénztárcáját.