Bizony, ha a világot bejáró turistabuszok mesélni tudnának, akkor biztosan sokan lennének kíváncsiak a Ferrari Formula-1 csapatánál 15 évvel ezelőtt szolgált IVECO autóbusz történeteire. Erről a buszról olvashatsz most.

Februárban ugyan új gazdára lelt a Ferrari Formula-1 csapatának 2001. és 2005. között használt IVECO autóbusza, a története viszont mindenképpen érdekes. A jármű ugyanis teljes mértékben a Ferrari csapat igényeire szabva készült 2001-ben. Ezt követően pedig egészen a 2005-ös Formula-1 szezon végéig használta a csapat több tagja. Elsősorban a pilóták és a csapat vezetői közötti megbeszélések, valamint interjúk helyszíneként szolgált a különleges IVECO DOMINO 2001 HD H Orlandi modell. A csapat akkori két sztárja, Rubens Barrichello és Michael Schumacher tehát gyakran vette igénybe a buszt. Sőt, hét világbajnoki címe közül az utolsó négyet ebben a buszban ünnepelhette Michael Schumacher.

A Ferrari csapat ismertetőjegyei messziről jelzik e busz különlegességét

 

Kevés nappali rendelkezik ilyen kilátással, mint ebben az egyedi IVECO DOMINO buszban

 

Eredetileg nem a képeken látható berendezést kapta az IVECO, hanem a két pilóta igényeit kielégítő, két külön bejáratú „lakrésszel” adták át a Ferrarinak. Mindegyikben nagyképernyős televízió, számítógépasztal, műholdas telefon, internet és gardrób várta a versenyzőket. Valamint saját fizioterápiás helyiségeket is kialakítottak, a verseny utáni kezelések elvégzéséhez. A képeken látható berendezést már a busz második tulajdonosa valósította meg. Hozzá 2009-ben került a jármű, és minden igényt kielégítő guruló nyaralóvá alakíttatta át. A szerkezeti módosításokat követően új elektromos hálózatot, saját hűtő- és fűtőrendszert, valamint 220 voltos generátort kapott a busz. Továbbá fürdőszobát, Bose házimozi-rendszert és egy kétszemélyes Hastens ágyat is beépítettek.

Minden szükségeset tartalmaz a konyha

 

A busz hátuljában kapott helyet a hálószoba

 

Így került harmadik tulajdonosához 2018 februárjában a különleges IVECO, a Bonhams árverésén, bő 32 millió forintért. Előző tulajdonosa költséget nem kímélve, lelkiismeretesen karbantartotta a járművet, így korához képest kiváló állapotban vehette át új gazdája. A csupán 90 ezer kilométert futott, Rosso Corsa fényezésű IVECO Ferrari díszítőelemei persze a mai napig jelzik származását. A bézs bőrkárpitozás pedig igazán igényes, exkluzív hangulatot áraszt az utastérben. A brit forgalmi engedéllyel rendelkező, de balkormányos buszhoz a Ferrari csapatfőnökének aláírásával hitelesített eredetiségigazolást is megkapta az új tulajdonos. Minden bizonnyal sok örömét leli majd ebben a járműben, amely abból az időből származik, amikor sikerei alapján a Ferrari szinte megállíthatatlannak látszott a Formula-1-ben.

Ilyen egy igazán otthonos IVECO

(Forrás: Bonhams)