Minden eddiginél hangsúlyosabb jelenléttel képviseltette magát az IVECO márka augusztus utolsó hétvégéjén a Hungaroringen, úgy a pályán a Kamion Európa-bajnokság futamain, mint a kiállítói területen és a felvonuláson a Kamionfesztivál keretében. A négy izgalmas, test a test elleni küzdelmet sem nélkülöző futamon szép eredményeket szereztek az IVECO versenykamiont hajtó pilóták. Íme, képes összefoglalónk!

Több mint harmincezer néző látogatott ki 2017. augusztus 26-27-én a Hungaroringre, ahol a gyönyörű nyárvégi időben a több mint ezer lóerős, 5,5 tonnás monstrumok látványos küzdelme mellett számos program és látnivaló gondoskodott a családok szórakoztatásáról.

Jochen Hahn sikerei és az IVECO márkával folytatott együttműködése előtt tiszteleg ez a STRALIS Emotional Truck vontató

A Kamion Európa-bajnokság egyik legkedveltebb alakja és egyben négyszeres Európa-bajnoka, a német Jochen Hahn idén már IVECO kamionnal versenyez a mezőnyben, méghozzá igen sikeresen. A Hungaroringre úgy érkezett, hogy harmadik helyen állt az összesítésben a cseh Adam Lacko és a magyar Kiss Norbi mögött. Ezenkívül a Schwabentruck csapat is IVECO kamionokat használ, az ő népszerű pilótájuk pedig Gerhard Körber, vagy ahogy sokan nevezik: Gerd.

Az első futamon Jochen Hahn a kék IVECO-jával a második rajtkockából indult, és ezt a pozíciót mindvégig meg is tartotta

Hahn kiválóan kezdte a hétvégét, hiszen a szombati első futamon a második rajtkockából indulhatott Kiss Norbi mögül, és ugyanebben a sorrendben is értek célba, vagyis az IVECO kamiont hajtó német versenyző a dobogó második fokára állhatott fel. Gerd Körber a tizedik helyről indulva a hetedikig küzdötte fel magát IVECO-jával.

A második futamon a fordított rajtrács miatt Körber a második helyről indulhatott, Hahn pedig a hetedikről. Nem sokkal a rajt után a nagy tülekedésben a brit Ryan Smith úgy eltalálta Kiss Norbi kamionját, hogy a magyar pilótának fel kellett adnia a küzdelmet. Eközben Adam Lacko az élre került, és ezt a pozícióját meg is tartotta a célig. Hahn is kiválóan versenyzett, több előzés eredményeként ismét a második helyre hozta be kék IVECO-ját.

A vasárnapi első futamon a negyedik kockából rajtolt Jochen Hahn, aki sikeresen kimaradt az első körben a célegyenes utáni csetepatéból

Vasárnap ismét Kiss Norbi szerezte meg a pole-pozíciót, míg Hahn a negyedik helyre kvalifikálta magát az időmérőn. Adam Lacko a rajt után három kanyarral már átvette a vezetést, így újabb kupát nyert. Hahn az ötödik, Körber pedig a nyolcadik helyen ért be. Izgalmas fordulatokban persze ezúttal sem volt hiány. Az első körben a célegyenes utáni kanyarban Ryan Smith kamionja is kapott egy jókora pofont, amelytől a hátsó konzol rányomódott a jobb hátsó gumijára. Ezt látványos füstfelhőt húzva elég hamar elfüstölte, ezért ki kellett állnia a futamból.

A vasárnapi második futamon Gerd Körber indult a pole-pozícióból narancssárga IVECO-jával

A vasárnapi második futamon a narancssárga IVECO sorakozott fel a rajtrács élére, volánja mögött Gerd Körberrel, Hahn pedig a negyedik helyről startolt. Az első kanyar utáni lökdösődésben ezúttal a spanyol Antonio Albacete húzta a rövidebbet, teljesen leszakadt a kamionjának jobb első sarka, de így is végigversenyezte a futamot. Jochen Hahn IVECO-jának is betört a szélvédője, de ő sem adta fel a harcot, így a negyedik helyen ért célba. Adam Lacko a helyzetet kiválóan kihasználva a második helyre ugrott előre, majd megelőzte Körbert, így ismét megnyerte a futamot. Norbi kamionját viszont megtalálta a technika ördöge, ezért a hetedik körben a magyar pilótának félre kellett állnia.

A Kamion Európa-bajnokság futamain nem ritkák a test a test elleni küzdelmek, sokszor összeérnek ezek a száguldó monstrumok

A magyar versenyhétvége eredményeként Adam Lacko 232 ponttal toronymagasan vezeti az összesített ranglistát, mögötte holtversenyben Kiss Norbival Jochen Hahn áll a második helyen 174 ponttal, őket pedig a német szőke hölgy, Steffi Halm követi 172 ponttal. Gerd Körber 88 ponttal hetedik a tabellán.

Az IVECO standján sok különleges jármű várta a vendégeket

Mindeközben a pálya mellett is bőven akadt látnivaló, például a kiállítói területen az IVECO standján. A látogatókat olyan érdekességek fogadták, mint a különleges dekorációval ellátott IVECO STRALIS Emotional Truck nyerges vontatók, a PETRONAS De Rooy IVECO csapat TRAKKER dakaros versenykamionja, az Abarth cég előtt tisztelgő STRALIS mellett a Fiat 500 Abarth és a Fiat 124 Spider Abarth, a STRALIS XP Limited Edition 30, a sűrített földgázzal (CNG) hajtott DAILY Natural Power furgon, a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítására alkalmas tartányos DAILY, a kőkemény terepjáró DAILY 4×4 fülke-alváz, a CROSSWAY PRO autóbusz és a TRAKKER 450 8×4 kamionmentő.

Az IVECO ajándékboltja is nagy forgalmat bonyolított, szép számmal érkeztek a rajongók

A vendégek ezenkívül vásárolhattak az IVECO márka harmincéves magyarországi jelenlétének emléket állító jubileumi dizájnnal ellátott ruházati és egyéb termékekből, regisztrálhattak az IVECO Driver Clubba, míg a bátrabbak egy emelőkosárból tekinthettek le a versenypályára.

Mindkét nap látványos programot jelentett a közúti kamionok felvonulása a versenypályán

A Kamion Európa-bajnokság futamainak sajátosságaként pedig a nézőközönség szabadon sétálgathatott a szervizutcában, így testközelből is megtekinthette a csapatok szerelőinek munkáját. Míg a gyermekeket többek között mászófal, kismotorozás, medencés csónakpálya, óriásbuborék-készítés, ugrálóvár, arcfestés, kalandpálya, kerékcsere-állomás és még sok egyéb játék várta. Igazán élménydúsan zárhatta tehát a nyarat, aki augusztus utolsó hétvégéjén kilátogatott a Hungaroringre.

A kamionfelvonuláson a gumifüstölés sem maradt el a nézők nagy örömére