Péntek délelőtt mutatta be a sajtó képviselőinek a rangos nemzetközi díjnyertes 2018-as Év Kishaszonjárműve birtokosát, az új IVECO DAILY Blue Power típuscsaládot az IVECO márka hazai vezérképviselete, a Danube Truck Magyarország Kft. Hunyadi János úti telephelyén, Budapesten.

Kezdésként Zákány Zoltán, a Danube Truck Magyarország Kft. idén februárban kinevezett új ügyvezető igazgatója köszöntötte a sajtó jeles képviselőit:

„Bár sok ismerős arcot látok, engedjék meg, hogy az illendőség okán a bemutatkozással kezdjem. Zákány Zoltán vagyok, a Danube Truck Magyarország Kft ügyvezető igazgatója. Két hónapja neveztek ki a cég élére, a jelenlegi a debütáló sajtótájékoztatóm. Örömömre szolgál, hogy olyan újdonságot mutathatunk be kishaszonjármű értékesítési vezető kollégámmal, Horváth Viktorral, ami az Önök számára abszolút újdonsággal bír és érdekes lesz.

Éppen negyven éve, 1978-ban jelent meg a mai sajtótájékoztató tárgya, az Iveco Daily, mely az autentikus kishaszonjármű projekt nevet kapta meg. A Daily 50 sorozat már akkor akár 17 m3-es raktérrel is készült.

1985-ben, amikor nálunk még sorok álltak a Merkúr csepeli átadójánál a vastag kék füstöt kipufogó Trabantért az Iveco közvetlen befecskendezéses turbo diesel motort készített a sorozathoz. Ekkor került átnevezésre a sorozat és maradt máig sokak számára Turbo Daily. A környezet terhelés csökkentése érdekében négy évvel később már EGR szeleppel szerelte motorjait a gyár.

1991-ben kezdődött meg a gáz üzemű motorok gyártása, innen ugrunk egyet időben 2000-ig amikor bemutatkozott a harmadik sorozat. Common rail gyűjtő csöves technikával és feltöltővel készül minden motor, ezért visszaálltak a Daily névre. Ugyanekkor mutatkozott be az első Compressed Natural Gas, CNG azaz komprimált földgáz üzemű motor a sorozatban, valamint az Agile automata váltó. A szakma elismeréseként megkapta  a modell a Van of the Year titulust.

Ma az Iveco Daily immár hatodik generációjánál jár, és a gyártás kezdetétől jellemző a sorozatra, hogy a Daily a mai napig megtartotta  három legfontosabb erényét:

• Robosztus létravázas felépítés, mely a nehezebb kategóriás teherautók tipikus jellemzője
  • Kifejezetten tehergépjármű részére fejlesztett motorok és erőátvitelek
  • Környezet tudatosság és a fenntarthatóság irányában tett hit és elkötelezettség”

Ezen a bemutató rendezvényen vette át a Freddo Kft. az első magyarországi IVECO Daily  Blue Powert Hornyák Enikőtől, a Danube Truck Magyarország Kft. kishaszonjármű értékesítőjétől.

De mit ad a ma az IVECO Daily, azon belül is a Blue Power motorcsalád? Erre a kérdésre Horváth Viktor, a Danube Truck Magyarország Kft. kishaszonjármű értékesítési vezetője adta meg a választ prezentációjában:
A nemzetközi sajtónak 2017 októberében bemutatott DAILY Blue Power egyedülálló a piacon, hiszen az ügyfeleknek három különböző alternatívát kínál, és ezzel választási szabadságot, hogy a feladataik és a vállalkozásuk különleges igényeihez igazodó megoldás mellett dönthessenek. A kínálatban az alábbi változatokat mind megtaláljuk:

DAILY Electric: Zéró helyi károsanyag-kibocsátású jármű, amely a legszigorúbb közlekedési korlátozásokkal rendelkező városokban is bevethető. Megnövelt hatótávolsága akár 200 kilométeres üzemelést tesz lehetővé valós városi körülmények között, az akkumulátorai teljesítményét pedig minden időjárási körülményhez optimalizálták. A mindössze kétórás gyorstöltést jól kiegészíti az Eco-Power gazdaságos üzemelési mód és a fékenergia-visszanyerés, amelyek tovább fokozzák a hatékonyságot.

DAILY Euro 6 RDE 2020 Ready: A legfejlettebb dízelmotoros kishaszonjármű a piacon, s az első, amelyet az RDE-szabvány (Real Driving Emissions, valós vezetési körülmények közötti károsanyag-kibocsátás) szerint teszteltek és minősítettek. Ez a változat már előre felkészült a kihívást jelentő 2020-as környezetvédelmi célokra – egy olyan megoldással, amelyet a Holland Alkalmazott Tudományos Kutatási Szervezet (TNO) is igazolt, és akár már ma megvásárolható.
A jármű mozgatásáról egy megfelelő méretű motor gondoskodik. Az IVECO márka a 2,3 literes F1A motorját 2016-ban teljes egészében átdolgozta: az egység nagyobb összlökettérfogatot kínál más gyártók hasonló motorjainál, emellett fokozott tartósságot és természetesen kis nitrogén-oxid-kibocsátást nyújt. A DAILY Euro 6 RDE 2020 Ready emellett rendkívül hatékony: a jelenlegi változatnál hét százalékkal kevesebb üzemanyagot igényel a stop-start rendszer és a Michelin Agilis+ kis gördülési ellenállású gumiabroncsok jóvoltából.

DAILY Hi-Matic Natural Power: Az iparág első földgázüzemű kishaszonjárműve a kategóriában egyedülálló nyolcfokozatú automatikus váltóval, amely rendkívüli vezetési élményt biztosít. Ez a különösen csendes városi jármű azt a robusztusságot, teljesítményt és megbízhatóságot biztosítja, amely híressé tette a Daily modellcsaládot. Ezt fokozott kényelemmel és a manuális váltóhoz képest 2,5 százalékos fogyasztási előnnyel társítja, ezenkívül kisebb károsanyag-kibocsátást és a kategória legjobb vezethetőségét kínálja.
A 3,0 literes F1C motorja 136 lóerőt és kategóriájának legnagyobb forgatónyomatékát, 350 newtonmétert teljesít. A háromliteres, Euro VI minősítésű dízelmotornál 76 százalékkal kevesebb részecskét és 12 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot bocsát ki. Valós városi vezetési körülmények esetén a szén-dioxid-kibocsátása általában három százalékkal kisebb, mint a dízelmotoré – ám ez az előny öt százalékra nő a fejlett Hi-Matic automatikus váltó jóvoltából. Biometánnal üzemeltetve a szén-dioxid-lábnyoma 95 százalékkal kisebb – vagyis közel nulla.

A DanubeTruck Magyarország Kft.

A DanubeTruck Magyarország Kft. az IVECO haszongépjárműveinek magyarországi importőreként 2014 nyara óta felel a márka hazai jelenlétének biztosításáért. A közismert teherautók mellett az IVECO BUS autóbuszokat és az ASTRA bányászati specifikációjú nehézteherautókat és dömpereket is forgalmazza. Az elmúlt időszakban a vállalat szolgáltatásainak minőségével és partnerközpontú filozófiájával sikerrel bővítette ügyfélkörét és növelte részesedését. A DanubeTruck Magyarország Kft. elkötelezett híve a fenntartható közlekedési megoldásoknak, ezen belül is a föld- és biogáz alapú technológiáknak. A vállalat sikereit az IVECO kiváló termékportfóliója is támogatja, melynek típusai az elmúlt időszakban a nemzetközi szaksajtó legjelentősebb díjait is kiérdemelték: Truck of the Year 2013: Stralis, Van of the Year 2015: Daily, Truck of the Year 2016: Eurocargo, Coach of the Year 2016: Magellys, Minibus of the Year 2017: Daily Tourys, Van of the Year 2018: Daily Blue Power

E-mail: info@danubetruck.hu
www.iveco.hu