Első alkalommal szentelték az alacsonybelépésű buszoknak az Nemzetközi Busz- és Turistabuszversenyt (International Bus & Coach Competition, IBC), június végén a németországi München adott otthont a négy vezető európai gyártó részvételével rendezett idei megmérettetésnek.
Az öt nap során az egymással versengő buszokat az újságírókból álló nemzetközi zsűri nagy kihívást jelentő tesztek egész sorának vetette alá.
Az indulók közül a CROSSWAY LE típust választották a legjobbnak a hajtáslánca, a manőverezőképessége, a kényelme és a teljes birtoklási költsége alapján. Az IVECO BUS CROSSWAY Low Entry a Busworld Kortrijk szakkiállításon is megtekinthető.

1. szeptember 26.

Prioritás a kényelem és a hozzáférhetőség

A zsűri rendkívül nagyra értékelte a CROSSWAY Low Entry kényelmét – amely mind a vezetőülésben, mind az utastérben megtapasztalható.

A CROSSWAY LE optimális hozzáférhetőséget kínál, amely gyors utasáramlást eredményez, főként a széles (1200 milliméter) ajtóknak és az alacsonybelépésű felépítésnek köszönhetően. Az IBC által tesztelt változat optimális hőkomfortot és 43 ülőhelyet biztosít, valamint külön helyet kerekesszékes utas számára. A zsűri tagjai különösen értékelték a busz kényelmét, amelyet a helyközi forgalomban végzett menetpróba során nyújtott.

A szakértők már eddig is a „legjobb ergonómiájú vezetőtérnek” tartották, ám a CROSSWAY vezetőülése most még tovább fokozza a kényelmet a 10 centiméterrel meghosszabbított első túlnyúlásnak köszönhetően. A vezetői munkakörnyezet ergonómiáját is továbbfejlesztették az új műszerfallal.

Jobb termelékenységet biztosít az exkluzív HI-SCR motor

A hajtáslánc igazán lenyűgözte a nemzetközi zsűri tagjait a teljesítményével, valamint a motor és az automatikus váltó megbízhatóságával.

A CROSSWAY típuscsalád már korábban is megbízhatóságukról, teljesítményükről és mérsékelt üzemanyag-fogyasztásukról ismert motorjai az Euro VI minősítésű változataikban a nagyobb összlökettérfogat jóvoltából nagyobb teljesítményt és nyomatékot nyújtanak – kisebb üzemanyag-fogyasztás mellett. Az IVECO CROSSWAY LE tökéletesen megfelel az elővárosi személyszállítás igényeinek két választható motorjával – a Tector 7 és Cursor 9 erőforrások teljesítménytartománya 286 és 360 lóerő közötti.

Az exkluzív HI-SCR technika optimalizálja az égésfolyamatot, hiszen így a motor csak friss levegőt szív be. A károsanyag-kibocsátás csökkentéséről a kipufogógáz-utánkezelő rendszer gondoskodik, amely a motor mögött található. Mivel nincs szükség kipufogógáz-visszavezetésre, ez jelentős előnyt biztosít a tömegcsökkentés és a kompakt felépítés, valamint a könnyű karbantartás terén.

A zsűri különösen nagyra értékelte a 360 lóerő teljesítményű Cursor 9 motor és a hatfokozatú ZF Ecolife automatikus váltó kombinációjának rugalmasságát, amely könnyű és kellemes vezetési élményt biztosít.

Költséghatékony

Az IBC döntnökei a fentiek mellett az optimalizált teljes birtoklási költséget (TCO) is kiemelték, amely főként a hosszú szervizintervallumoknak, a csökkentett költségeknek és a kisebb üzemanyag-fogyasztásnak, valamint a kipufogógáz-utánkezelés minőségének és a részecskeszűrő hatékonyságának köszönhető.

Wolgang Tschakert, az IBC zsűrijének elnöke így foglalta össze: „Mindent összevetve a CROSSWAY koncepciója meggyőzött minket. Sok előnyt kombinál vonzó feltételekkel. Méltóságteljes nyertes győzött a teszten és elnyerte díjunkat – a CROSSWAY LE esetében alig találtunk hibát, ám erényt annál többet.”

CROSSWAY, az élenjáró

A CROSSWAY típuscsalád, a Low Entry alacsonybelépésű változatokat is beleértve, a kategóriája vezető járműve – közel 30 ezer példánya dolgozik Európa-szerte, értékesítései különösen erősek Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Csehországban. Rendkívül népszerű a kis cégek és a hatalmas flották körében egyaránt – a Deutsche Bahn például több mint ezer CROSSWAY autóbuszt üzemeltet. E sikeres típuscsaládot a csehországi Vysoké Mýto városában építik, Európa legfontosabb, 120 évnyi tapasztalattal rendelkező buszgyárában.

Sylvain Blaise, az IVECO alelnöke, aki az IVECO BUS márka nemzetközi tevékenységéért felelős, ezt nyilatkozta: „A CROSSWAY a bemutatása óta igazi sikertörténet, amely leginkább azon ügyfeleink sikere, akik számára a CROSSWAY típuscsalád az első választást jelentette. Rendkívüli megtiszteltetésnek vesszük a nemzetközi szaksajtó ezen elismerését. Öt napon keresztül nagy kihívást jelentő teszteknek vetették alá a CROSSWAY LE járművünket, amely egyértelműen kimutatta értékeit valós üzemelési körülmények között.

A közösségi közlekedés terén jelentős szereplőnek számító és az európai vezető buszgyártók közé tartozó IVECO BUS olyan járművek széles választékának tervezésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik, amelyek a közösségi és a magánüzemeltetők minden igényének megfelelnek

• iskolabuszok, városközi és turistabuszok (CROSSWAY, EVADYS és MAGELYS
  •  szóló és csuklós városi buszok, beleértve a BRT-alkalmazásra való változatokat is, az olyan tiszta technológiák élenjárójaként, mint a CNG- és a hibridhajtás (URBANWAY és CREALIS)
  • mini- és midibuszok mindenféle személyszállítási feladatra (DAILY)különböző alvázak felépítményezők számára.

Az IVECO BUS és az IVECO kiterjedt szervizhálózata a világ minden részén támogatást biztosít, ahol csak IVECO BUS járművek dolgoznak.