December 11-12-én Miskolcon a helyi közösségi közlekedési vállalat, az MVK Zrt. egy sűrített földgázzal (CNG) üzemelő IVECO midibuszt tesztelt a DanubeTruck Magyarország Kft. közreműködésével.

Nem más volt a célja a 15-ös, a 68-as, a 28-as, a 38-as és a 11-es busz vonalán végzett próbaüzemeltetésnek, mint az, hogy az MVK Zrt. közlekedési szakemberei jól ismert helyi körülmények között gyűjthessenek tapasztalatokat a jármű műszaki és forgalmi tulajdonságairól. Kifejezetten olyan vonalakat jelöltek ki erre, ahol fontos szempont a megfelelő fordulékonyság, a szűk útvonalakon is biztonságos közlekedés, valamint a költségtakarékos és környezetkímélő üzemelés.

A tesztelt modell, az IVECO Feniksbus City CNG alapja a 7,2 tonna össztömegű IVECO DAILY fosztott alváz, amelyre a felépítményt a BUSMASTER program keretében az újvidéki Feniksbus gyártotta. Ez a midibusz egy városi kialakítású, alacsonybelépésű jármű, közel 40 férőhellyel, valamint egy kerekesszékes, illetve babakocsis utas számára megfelelő hellyel, amihez igény szerint mechanikus rámpa is tartozhat. A jármű hajtásáról egy 136 lóerős, sűrített földgázzal üzemelő IVECO motor gondoskodik, amelyhez manuális vagy Hi-Matic automatikus sebességváltó választható. Az utazás komfortjához a hátsó légrugós felfüggesztésen és a kényelmes utasüléseken túl a nagyteljesítményű légkondicionáló és az álló helyzeti fűtés is hozzájárul.

Az IVECO egyedülálló tapasztalattal rendelkezik a sűrített földgázzal üzemelő buszok terén, hiszen a gyártó több mint két évtizede fejleszti a kőolajalapú közlekedés alternatívájaként a földgázzal működő erőforrásait. Ezek egyik nagy előnye, hogy a rendkívül hatékony, sztöchiometrikus égési folyamatnak köszönhetően nincs szükség különleges, adalékanyagos kipufogógáz-utánkezelésre (SCR), kipufogógáz-visszavezetésre (EGR) vagy részecskeszűrőre. A sűrített földgázzal üzemelő motor károsanyag-kibocsátási értékei így is jelentősen az Euro VI norma határértékei alatt maradnak, különösen a koromrészecskék tekintetében – ez a káros anyag a városközpontokban légúti megbetegedések gyakori okozója. Ráadásul az erőforrás zajkibocsátása és rezgésszintje is lényegesen kisebb a dízelmotorokénál minden üzemállapotban, ami hatalmas előny a gépkocsivezetőnek és az utasoknak egyaránt. Sőt, a csendes működés a lakosság számára is érezhető előnyt jelent – különösen éjszaka.

Ezenkívül a CNG-erőforrás tökéletesen működik hulladékból előállított biometánnal is, így az IVECO BUS gázüzemű járművei szén-dioxid-semleges módon, a globális felmelegedést nem befolyásolva szállíthatják utasaikat. Vagyis a gyártó ezekkel a gépkocsikkal felelhet meg a lehető leggyorsabban a XXI. századi modern közlekedés kihívásainak a levegőminőség, a klímavédelem és a csendes üzemelés terén anélkül, hogy az autóbuszok alapvető előnyeiről – a sokoldalú alkalmazhatóságról és a kis teljes birtoklási költségről – le kellene mondania.

A közösségi közlekedés terén jelentős szereplőnek számító és az európai vezető buszgyártók közé tartozó IVECO BUS olyan járművek széles választékának tervezésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik, amelyek a közösségi és a magánüzemeltetők minden igényének megfelelnek:

• iskolabuszok, városközi és turistabuszok (CROSSWAY, EVADYS és MAGELYS)
  • szóló és csuklós városi buszok, beleértve a BRT-alkalmazásra való változatokat is, az olyan tiszta technológiák élenjárójaként, mint a CNG- és a hibridhajtás (URBANWAY és CREALIS)
  • mini- és midibuszok mindenféle személyszállítási feladatra (DAILY)különböző alvázak felépítményezők számára.

Az IVECO BUS és az IVECO kiterjedt szervizhálózata a világ minden részén támogatást biztosít, ahol csak IVECO BUS járművek dolgoznak.

Nagy felbontású fénykép 3

Nagy felbontású fénykép 4