A kazahsztáni Asztana városa ismét az IVECO BUS márkát választotta a közösségi közlekedést ellátó buszflottája hivatalos beszállítójának, és szerződést írt alá 210 Urbanway busz beszerzéséről. Ez a megrendelés annak a 2014-ben kötött megállapodásnak az eredményeként született meg, amelynek értelmében az IVECO BUS lesz a 2017-es világkiállítás hivatalos beszállítója, illetve a gyártó már korábban leszállított IVECO BUS Citelis buszokat, amelyek a város közösségi közlekedési rendszerében üzemelnek.

Asztana, 2017. május

Az IVECO BUS átadott 210 Urbanway Euro VI és Urbanway Hybrid 12 méteres, illetve 18 méteres városi autóbuszt az Astana LRT LLP-nek, Kazahsztán fővárosa önkormányzati közlekedési vállalatának. A járműveket ünnepélyes keretek között adták át május 15-én a kazahsztáni Kosztanaj városában, Bakhytzhan Sagintayev úr, a Kazah Köztársaság miniszterelnöke, Valfré di Bonzo úr, a CNH Industrial Közép-Ázsiáért felelős régiós vezetője, aki az oroszországi, fehéroroszországi és közép-ázsiai kormányzati, illetve intézményi kapcsolatokért is felel, Lavrentyev úr, az Allur cégcsoport elnöke és Semeybayev úr, a SaryarkaAvtoProm LLP elnök-vezérigazgatója jelenlétében.

Az IVECO BUS vezető szerepet tölt be Európában az alternatív üzemanyaggal működő közösségi közlekedési járművek piacán, a sűrített földgázzal (CNG) üzemelő, hibrid és elektromos járművek legszélesebb választékát kínálva az iparágban. Ezáltal az IVECO BUS tökéletes partner Asztana és a 2017-es világkiállítás számára, tekintettel annak témájára: Future Energy, azaz Jövőbeli Energia. A kiállítás tematikájának középpontjában a „kutatási stratégiák, a fenntartható energiával kapcsolatos fejlesztéseket célzó programok és technológiák, az energiabiztonság és –hatékonyság előrelendítése, valamint a megújuló energiák használatának ösztönzése” állnak majd.

A 210 Urbanway busz a város flottájában már üzemelő 358 IVECO BUS Citelis Euro V autóbuszhoz csatlakozik majd, hatékony és fenntartható közlekedést biztosítva a 2017-es világkiállítás ideje alatt, illetve az elkövetkező években. A szerződésben szereplő járművek átadásának lezárulásával az IVECO BUS a kategóriájában piacvezető szerepet tölt majd be Kazahsztánban, amelynek 570 autóbusza üzemel majd Asztana városában.

Sylvain Blaise, az IVECO alelnöke, aki az IVECO BUS globális tevékenységeiért felelős, Asztana megerősített bizalmára büszkén hozzáfűzte: „Asztana városának közösségi közlekedési flottája másodszorra kötött megállapodást IVECO BUS járművek beszerzésére, ami jól mutatja, hogy mennyire eleget tudunk tenni a városok követelményeinek a környezetszennyezés csökkentése terén, ami világszerte kulcsfontosságú szemponttá vált a közigazgatási szervek számára. Az IVECO BUS bizonyítottan az ideális partner a városoknak, amelyek célja egy korszerű, hatékony közösségi közlekedési rendszer kialakítása, amely tiszteletben tartja a környezetet és a lakosság egészségét.”

Az Urbanway Hybrid buszok akár 30 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint a hagyományos autóbuszok. A dízelüzemű buszokhoz képest 33 százalékkal kisebb a CO2– és 40 százalékkal mérsékeltebb a nitrogén-oxid-kibocsátásuk (NOx). Ez egy szóló busz esetében évente 25 tonnával, míg egy csuklósnál 37 tonnával kevesebb CO2 kibocsátását jelenti – ez az egyes járművek saját tömegének több mint kétszerese.

Az Urbanway Hybrid buszok egy elektromos hajtásrendszert egyesítenek egy Euro VI-os belső égésű motorral és egy legújabb generációjú, lítiumionos akkumulátorcsomaggal. Az intelligens hajtásvezérlő rendszer menet közben optimalizálja az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást, míg a visszatáplált fékezési energiát az akkumulátorcsomag tárolja el. Ezeknek a buszoknak az előnyei között említhető az „Arrive & Go” funkció is, amely révén a jármű tisztán elektromos üzemmódban érkezhet meg a buszmegállókba, illetve indulhat el onnan. Ez ideiglenesen a generátort is lekapcsolja, kiküszöbölve a rezgéseket és több mint 50 százalékkal csökkentve a zajszintet. Ennek eredményeként a jármű teljes mértékben csendesen és károsanyag-kibocsátás nélkül érkezhetnek meg a buszmegállókba, illetve indulhatnak el onnan.

Az IVECO BUS hibrid technológiája rendkívül sikeresnek bizonyult, és ezt a „lakosságbarát” közlekedési megoldást már például Madrid, Milánó és Párizs is beillesztette a közösségi közlekedési rendszerébe, vezető pozícióba juttatva a márkát a fenntartható autóbuszok európai piacán.

Az IVECO BUS kínálatában az Urbanway buszok elsőként alkalmazzák az áttörést jelentő HI-SCR Euro VI technológiát, amelynél nincs szükség kipufogógáz-visszavezetésre (EGR), megőrizve a jármű kiváló üzemanyag-hatékonyságát. Ez az alacsonypadlós városi busz az új IVECO Tector 7 és IVECO Cursor 9 motorokat egy teljesen áttervezett vázszerkezetbe foglalja, amely a kimagasló ellenálló képességet csökkentett tömeggel ötvözi.

A 210 Urbanway buszt az IVECO BUS franciaországi Annonay városában működő üzemében gyártják majd le, míg a végösszeszerelést Kosztanaj városában, az IVECO BUS partnere és forgalmazója, a SaryarkaAutoProm (SAP) üzemében végzik majd, aki műszaki és szerviztámogatást is nyújt majd Asztana buszflottájának, biztosítva a leginkább hatékony és fenntartható üzemelést.

A közösségi közlekedés terén jelentős szereplőnek számító és az európai vezető buszgyártók közé tartozó IVECO BUS olyan járművek széles választékának tervezésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik, amelyek a közösségi és a magánüzemeltetők minden igényének megfelelnek:

• iskolabuszok, városközi és turistabuszok (CROSSWAY, EVADYS és MAGELYS)
  • szóló és csuklós városi buszok, beleértve a BRT-alkalmazásra való változatokat is, az olyan tiszta technológiák élenjárójaként, mint a CNG- és a hibridhajtás (URBANWAY és CREALIS)
  • mini- és midibuszok mindenféle személyszállítási feladatra (DAILY)különböző alvázak felépítményezők számára.

Az IVECO BUS és az IVECO kiterjedt szervizhálózata a világ minden részén támogatást biztosít, ahol csak IVECO BUS járművek dolgoznak.

Nagy felbontású fénykép