ELEKTROMOS HAJTÁS: FELVILLANYOZVA VÁRJA AZ ÖN RAKOMÁNYÁT

Az első elektromos hajtású DAILY 1986-ban gördült le a gyártósorról, így az IVECO joggal tartja magát ezen alternatív hajtásmód egyik úttörőjének.

​A nulla károsanyag-kibocsátású járművek (ZEV) kategóriájába tartozó DAILY Electric kishaszonjárművet az IVECO önállóan, saját maga fejleszti, gyártja és értékesíti, illetve biztosítja a szervizhátterét. A DAILY Electric egy akkumulátorról üzemelő elektromos jármű, amelyet inverteres vezérlésű villanymotor hajt, a fékezéskor felszabaduló mozgási energiát pedig visszatáplálja.

A beépített akkumulátorok nem okoznak gáznemű károsanyag-kibocsátást, nem igényelnek karbantartást és teljes mértékben újrahasznosíthatók. A DAILY Electric a jármű felépítésétől és az elvárható hatótávolságtól függetlenül energia-visszatápláló fékrendszerrel is felszerelhető, amely tölti az akkumulátorokat, megnövelve a hatótávolságot. Mivel a legnagyobb sebesség elektronikusan korlátozott, a jármű egy feltöltéssel a feladattól függően 90-130 kilométert is megtehet.

​Korábban a nehéz akkumulátorok jelentős akadályt állítottak az elektromos járművek gyakorlati alkalmazhatósága elé, mert csökkentették a legnagyobb hasznos teherbírást. Ezt a problémát az IVECO az évek során egyre könnyebbé váló akkumulátorokkal küszöbölte ki.

A segédberendezéseket, mint például az akkumulátorok hűtőventilátorát vagy a fékrásegítő szivattyúját, 12 voltos, DC/DC átalakítókkal kiegészített villanymotorok hajtják. A kormányrásegítő szivattyúja pedig közvetlenül az egyenáramú hajtóakkumulátorokról működik.

A műszerfalon egyetlen kijelző minden szükséges információt megjelenít a járművezetőnek, többek között az akkumulátorok töltöttségét, a feszültséget, a hőmérsékletet, az akkumulátorok áramerősségét, valamint azt, hogy az elektromos hajtás be van-e kapcsolva. A DAILY Electric nagyon könnyen vezethető, hasonlóan, mint egy hagyományos, automatikus sebességváltós kisáruszállító.

Az IVECO elektromos járműve városi környezetben minden feladatra tökéletesen megfelel, legyen szó akár házhozszállításról vagy személyszállításról