Egy héten keresztül teszteli a Volánbusz Zrt. azt a gázüzemű, elővárosi kivitelű IVECO CROSSWAY LE Natural Power autóbuszt, amelyet a Danube Truck Magyarország ajánlott fel a közösségi közlekedési vállalat számára.

Budapest, 2020. július 10.

Az akár biometánnal is üzemeltethető, 12 méter hosszú alacsonybelépésű modell kis környezeti terhelést és csendes utazást biztosít. Fedélzetén az utasokat kényelmes ülések, valamint világos és tágas belsőtér fogadja. A jármű rendkívül alacsony, mindössze 3210 milliméter magassága kategóriaelső a városi és elővárosi felhasználásra tervezett típusok között.

A gyártó több mint két évtizede fejleszti a környezetvédelmi célkitűzéseit megvalósító, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő hajtásláncait. A bemutatójármű 360 lóerős Cursor 9 erőforrásámal részecskekibocsátása közel nulla, emellett a földgázüzem nagyjából 30 százalékkal csökkenti a nitrogén-oxidok kibocsátását. A környezetvédelmi szempontól kedvező működés mellett a jármű zajkibocsátása is mindössze a fele egy hasonló dízelmotoros járműének.

A jármű kulcsait a Danube Truck Magyarország Kft. részéről Zákány Zoltán ügyvezető igazgató (1. sz. képen jobb oldalon) és Lukács Gyula autóbuszüzletág-vezető adta át (bal oldalon) a közlekedési vállalat képviselőjének, Horváth Ferencnek.

A tesztelésre felajánlott jármű főbb műszaki adatai:

IVECO Crossway LE City Natural Power (CNG)
Szín RAL 9010
Hosszúság 12 050 mm
Szélesség 2550 mm
Magasság (légkondicionáló berendezéssel) 3210 mm
Belépőmagasság az első/középső ajtónál 320/330 mm
Ajtók szélessége 1200 mm/1200 mm/800 mm
Motor Cursor 9 CNG – EURO VI
Összlökettérfogat 8,7 liter
Legnagyobb teljesítmény 265 kW (360 LE)
Váltó Voith 864.6, automatikus