Új IVECO EUROCARGO: optimális védelem a vezető és a rakomány számára

 
Ennyi mindent megtesz az új EUROCARGO a biztonság érdekében

Az új EUROCARGO kategóriájában új mércét állít az aktív és a passzív biztonság tekintetében. Opcionálisan immár vezetőoldali légzsák is elérhető, az aktív biztonság pedig jelentősen fokozható innovatív elektronikus vezetői segédrendszerek megrendelésével.

sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDWS) figyelmezteti a vezetőt, amennyiben a járművel figyelmetlenségből elhagyja a forgalmi sávot. A műszerfalra, közvetlenül a szélvédő mögé telepített kamera segítségével a rendszer felismeri az útburkolati jeleket és hangjelzést ad, ha a jármű úgy készül átlépni a forgalmi sáv határát, hogy a vezető nem jelezte a szándékát az irányjelzővel.

Az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP) mellett a kibővített vészfékrendszer (AEBS) segít elkerülni a vezető figyelmetlenségéből adódó baleseteket. A rendszer folyamatosan méri az elöl haladó jármű távolságát, és balesetveszély esetén kettős figyelmeztetéssel (hallható és látható módon) hívja fel erre a vezető figyelmét. Mozgó akadállyal való ütközés előtt a rendszer automatikusan aktiválódik és a jármű sebességét az elöl haladóéhoz csökkenti. Álló akadály esetén a rendszer mérsékelheti a baleset súlyosságát azáltal, hogy legalább 4 m/s2 lassulással 20 kilométer/órával mérsékli a sebességet.

Ezeknek a biztonsági rendszereknek köszönhetően az új EUROCARGO nemcsak már most teljesíti az Európai Bizottság 2015 novemberétől érvényes 347/2012/EU rendeletének előírásait, hanem egyúttal már most megfelel a vészfékasszisztenssel kapcsolatos, 2018-ban életbe lépő szigorúbb elvárásoknak is.

Az új biztonsági felszerelések sorát az adaptív sebességszabályzó (ACC) teszi teljessé. Ez a rendszer méri az elöl haladó jármű sebességét, és a vezető által beállított követési távolságot tartja attól. Ehhez ugyanazt a radart használja, mint az AEBS, s egy felismert lassabb jármű esetén először a motor forgatónyomatékát csökkenti, azután a motorféket aktiválja, majd legvégül az üzemi féket hozza működésbe.

A vezetés biztonságát és a láthatóságot a szériafelszereltség részét képező LED-technikájú nappali menetfény növeli. Kívánságra az alapfelszereltségként kínált halogénfényszórók helyett xenonfényszórók is rendelhetők. Szintén a közlekedésbiztonságot fokozzák a kormánykerék gombjai, amelyekkel az audiorendszer és a Bluetooth™-eszközök vezérelhetők, hiszen így elkerülhetők a kontrollálatlan kezelési mozdulatok, s a járművezető figyelmét nem vonja el semmi sem, az útra és a vezetésre összpontosíthat.